diumenge, 30 de setembre del 2012

Les emocions que ens mouen


Comprendre'ns a nosaltres mateixos incrementa la nostra autoestima i també ens ajuda a comprendre els altres. Saber on se situen les emocions en mi, i per a què em són útils en el camí de la vida, m'otorgarà poder i capacitat d'autogestió emocional.

Un moment o altre, tots ens hem deixat endur per les emocions negatives: hem fet un crit que no tocava, hem permès que ens invaís la ira, hem esclatat a renecs o hem fet culpables als altres de coses que no hem sabut gestionar prou bé.
 
Etimològicament, la paraula 'emoció' prové del llatí emotĭo, que significa moviment o impuls, 'allò que ens mou cap a...'.
 
L'exemple metafòric que fa en J.Bucay del carruatge ho plasma molt bé.

Fent el paral.lelisme amb nosaltres mateixos, si ens imaginem un carruatge de l’època tirat per cavalls, amb un conductor i un passatger podem fer la similitud següent:

El carruatge és el nostre cos, la carcassa, el que permet desplaçar-nos.

El cotxer és la nostra part racional, el que té el control de la situació, el que guia els cavalls, el que marca la velocitat i escull la ruta correcta, perquè té els coneixements, l'intel·lecte. El cotxer ha de saber escoltar, tenir consciència de tot l'equip, ser flexible i estar en una actitud de continu aprenentatge.
 
Els cavalls són les emocions, són els desitjos i les necessitats, els impulsos i els afectes. Tot i que el cotxer dirigeixi els cavalls des de la raó, els qui realtment tiren del carruatge són els cavalls, i els que li poden fer perdre el control si aquests es desboquen. Els cavalls necessiten alliberar-se de tant en tant, ser alimentats i no menystinguts. Ells persegueixen els nostres somnis!

I, qui va dins del carruatge? L’autèntic JO. L’únic que sap realment cap a on va i dóna l'ordre al cotxer. D’aquí, que sigui tan important saber cap a on anem, doncs podrem donar el missatge clar als pensaments i emocions per assolir el somni que hi ha guardat en el nostre cor, i que té a veure amb el nostre talent, amb la nostra missió, amb allò que hem vingut a fer a aquesta vida i que està relacionat amb la vocació de servei als altres.
 
Donat que som un equip capaç d'aconseguir l'excel·lència en l'harmonia de totes les parts, us convido a la reflexió i a l'autoconeixement.
 
Que tingueu un viatge plàcid, i que, en qualsevol instant, pogueu considerar que ha valgut la pena el trajecte pel camí de la vida. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada